Гад – Покер

Преди срещата!

Отново е краят на седмицата, отново е време за… не, този път не е краят на седмицата, а началото и. За разлика от другите отбори, нашата среща се играе в Понеделник от 21.00. Многото отбори в лигата не позволяват на един кръг да се изиграе през почивните дни. Не само, че срещата ни е в началото на седмицата, но и дава началото на може би най- тежката такава с три официални срещи в нея. В Четвъртък играем срещу прекият ни конкурент, а в Неделя е третата в рамките на седем дни. Надявам се да сме доволни в края и.

В осем и половина повечето от Гадчетата вече са на Спортна София. Част от тях се обличат, други започват загрявка, всеки върши нещо – обичайните неща преди началото. Говорим си, окуражаваме се взаимно, смеем се. Напрежението, което е обичайно преди среща, трябва да спадне и всеки търси начина да го постигне. Към двадесет и един влизаме на терена за загрявка с топката, избор на стартов състав и определяне на тактиката. Марчо има вече план, като част от тактиката е и Гадчета, които ще играят в Четвъртък да играят по- малко. Всичко е готово и можем да започваме. Камерата все още не е върната от профилактика и запис няма да има. Това не е добре, защото пореден кръг пропускаме да разгледаме внимателно играта и да анализираме грешките си, да напиша по- голяма статия… въобще не е добре без камерата.

Първо полувреме!

Още в началото на срещата се вижда, че съперникът ни е подходил много сериозно, докато ние отново имаме известно подценяване. Тактиката, която е изградил Покер е на базата на пресиране още в защитната ни формация. По принцип нямаме проблем да играем срещу такива отбори, даже ни е малко по- лесно заради бързината на атакуващите Гадчета, но за изпълнението на тази цел трябва да играем по- малко по- различен начин. Поставената ни цел, обаче, изискваше друго разиграване, нещо, с което отборът си има проблеми много отдавна и това си личеше от самото начало. Проблем, който трябва да отстраним в най- кратки срокове.

Още от самото начало става ясно, че Покер ще залагат на много физическа сила и преследване по целия терен. Принуждаваха ни да грешим в началото и де не можем да контролираме играта си. Постепенно овладяхме инициативата, но те не се отказваха и с доста хъс успяваха да поддържат равновесието. Имаше положения пред нашата врата, имаше и пред тяхната, но никой не можеше да надделее в центъра и да установи надмощие. Както казах по- горе, можехме лесно да ги излъжем, но залагахме на разиграванията, които трябваше да подобрим. В шестнадесетата минута, при едно грешно подаване в близост до вратата ни, играч на Покер се възползва и с хубав удар не остави шанс на Пламен. Резултатът е открит в тяхна полза.

Това страшно много нервира Гадчетата. Целият отбор мрази да изостава в резултата. Започваме да ги натикваме във наказателното им поле и след около две минути, разиграване между Росен и Жоро води до гол в наша полза и изравняване на резултата. Тези двамата, когато са в настроение, не прощават.

Играчите на съперника ни не се отказват от тактиката си, понякога се чудя защо, и продължават да ни пресират, като оставят достатъчно пространство за нападателите ни.  Канят ни да ги надиграем един на един, което и се случва. Жоро поема топката малко след центъра, прави два финта и с директен удар удвоява головете ни. Вече можем да играем по- спокойно.

Отново срещу нас е изправена преса, която започваме да преодоляваме по правилния начин със спокойно разиграване на топката и извеждащи пасове за гърба на защитата. Това дава ефект четири минути по- късно. Росен извежда на добра позиция Томи и той не пропуска да отбележи поредния си гол от началото на турнира. Три на един за нас и спокойно доиграване на първото полувреме.

Второ полувреме!

На почивката няма какво да се каже много, освен, че прибързваме с подаванията и е нужно да успокоим играта. Правим четири смени, за да могат и други от Гадчетата да поиграят. Това и мисълта, че вече контролираме срещата ни изиграват лоша шега. Второто полувреме започва идентично на първото. Много силна преса от страна на съперника ни, неподготвени Гадчета за случващото се и почти идентична грешка, както при първият гол. Само че, докато тогава сгрешихме подаване, сега наш защитник тръгна да се надиграва, отнеха му топката, следва пас към свободен играч и резултата е намален. Три на два.

Гадчетата очевидно не са готови за такова развитие и се започва една хаотична игра. Нито ние надделяваме, нито те. Играта се ожесточава, започва се с грубите влизания. Близо дванадесет минути никой не успява да вземе надмощие. Съперникът ни се опитва да се възползва от ситуацията, но не им позволяваме да ни застрашат опасно. В петдесет и първата минута, аз не издържам и въпреки указанията на треньора ни, който в момента е на терена, извиквам на нашите да се изтеглят в полето на противника, а на Пламен казвам да търси Росен. Марчо се оказва на пътя на центрираната топка, успява да я отклони зад себе си, където Росен успява да я овладее, измъква се от защитата и с чудесен изстрел връща преднината ни от два гола.

Тук трябва да призная грешката си, защото Марчо е прав да иска да разиграваме топката. Няма как да се научим ако не го правим под напрежение. Но нервите ми не издържаха на хаоса. Въпреки моменталният ни успех, не трябва да играем по този начин. От тук до края на срещата, Покер продължават да настояват на тяхната си схема, докато ние вече разиграваме топката и успяваме да ги държим далеч от вратата ни. В края на срещата се случва лек скандал, който е следствие на неизпълнението на плана от моя страна, рефлектирало върху противника, но всичко се разминава. Успяваме да отбележим и още един гол след комбинация между Росен и Люси като последния отбелязва петото ни попадение в срещата. Росен пък записва третата си асистенция и се очертава като сериозен претендент за златната обувка на Гад.

Записваме петата си победа и трябва да се готвим сериозно за дербито, което ни предстои след три дена. Играем с отбора на Ливърпул, който е с равен брой точки на нас, но със една среща по- малко. Дано се представим на ниво, защото има опасност разликата да отиде на шест точки.

Краен резултат

5 : 2

Статистика

Не работеща камера