Гад – ОЧЗ

Преди срещата!

Ето че дойде време за едно отдавна чакано дерби. Отборът на Гад и съставът на ОЧЗ отдавна са много близко свързани помежду си. В момента, или по- вярното е до скоро, деляхме един тренировъчен час, едно тренировъчно игрище. Не че нещо се е променило, но те вече не идват да тренират. Някакви вътрешни процеси текат, заради които доста хора напуснаха, появиха се нови и сега половината от отбора им са ни непознати. Още преди години, централният ни нападател, Виктор, се премести при тях, а от скоро, един от основателите на клуба, Веско, както и Ачо, дойдоха да играят при нас. Имахме известен период на съперничество в трета лига на малкия терен, после те спечелиха много бързо промоция и се качиха във втора лига. Когато на следващата година се качихме и ние, те вече бяха в първа лига. И отново, когато ние се качихме в първа те слязоха във втора. Сега, когато пиша тези редове, имам чувството, че нарочно ни отбягват. Съдбата за малко да ни срещне в директен сблъсък на баражите, но в последния момент ние се качихме с едно място нагоре и спечелихме директна промоция. Сега, обаче, беше настъпило времето да се изправим един срещу друг в директен сблъсък. По програма срещата трябваше да се играе тази седмица, но поради проблеми със събирането и молба от тяхна страна я преместихме за Четвъртък, 7 Ноември.

На уречената дата, половин час преди началото на срещата, Гадчетата започват да се събират и веднага влизат да загряват на свободната половина. От страна на ОЧЗ няма почти никого. Малко преди началото на срещата изведнъж започват да изникват като гъби. Въпреки проблемите, които имат със събирането този сезон, за днешната среща не само са се събрали, но и имат достатъчно резерви, а техни играчи, които не идват никога на тренировки и дори не познавам, сега бяха готови за игра. Въобще, срещу нас се изправяше отбор, който едва ли ще се събере скоро в този състав.

Загрявката за двата отбора приключва, шеговитите закани също, време е за футбол. За първи път в историята на форумната лига, Гад се противопоставя на ОЧЗ на голям терен в официална среща. Колкото и да се уважаваме, колкото и да сме приятели, сега всеки ще се стреми към победата.

Първо полувреме!

Въз основа на наблюденията, които имах, тяхната тактика би трябвало да се гради най- вече на защитата, пред факта, че не са в добро състояние към момента. Наличието на всички добри футболисти за тази среща, провокира смелостта им и те тръгват от самото начало да се надиграват с нас. Не правят преса, но ни чакат доста навътре в полето ни. Макар и да изглежда опасно, при този стил на игра не трябва да допускаш никакви грешки, защото може много лесно да бъдеш наказан. Гадчетата се бяха подготвили добре за двубоя. Първо бяхме около 18 футболисти, което предполага голяма вариативност. Всеки беше концентриран над това да се представи добре и да не допуска грешки. Още от първата минута показахме на съперниците ни, че няма да им е лесно. Спирахме атаките им близо до центъра като същевременно подготвяхме своите внимателно, без излишно бързане.

Естествено, този вид игра предполага, освен ако не се допусне някоя груба грешка, дълго надлъгване и дебнене на възможности. Предположението се оказва вярно и дълго време в срещата няма отбелязано попадение. И двата отбора се стремят по- скоро да не допуснат отколкото да отбележат гол. Трябва да се отбележи, че ОЧЗ, въпреки огромният брой играчи, сравнено с предишните двубой, не можеха да започнат с титулярният Не вратар. Този сезон, треньорът им, който е полеви играч, стана вратар и пази на почти всички срещи. Само че закъсняваше и вместо него на вратата застана един от нападателите им – Васко. В деветата минута все пак вратаря се появи и те направиха първата си смяна. В двадесет и втората минута се случва това, което Гадчетата дебнеха търпеливо. Силен удар към вратата завършва с опит на вратаря да хване топката, но не успява и я изпуска за момент. Момент, който е достатъчен на централния ни нападател Росен да я докосне и от там да стане неуправляема. В един момент топката излиза извън наказателното поле, където чака Макси. Следва силен изстрел и резултатът е открит – един на нула за нас.

Съвсем откровено може да се каже, че това е грешка от тяхна страна, а не някаква много добра атака от наша. Но, това го има във футбола и благодаря, че е в наша полза. След подновяването, играта продължава по същия начин, но ние сме по- освободени в действията си, което позволява на Гадчетата да пробват да се надиграват един на един. Три минути след попадението, Томи се опитва да преодолее прекия си пазач, но е фаулиран. Топката е поставена малко преди наказателното поле, леко вдясно от центъра на вратата от наша гледна точка. Идеално положение за директен изстрел. Зад топката застава Томи, следва невероятно изпълнение – топовен, оръдеен, абе не знам как да го оприлича, удар, който се забива право в ъгъла на вратата. Вратарят абсолютно няма какво да направи. Толкова чисто изпълнение е и въпрос на шанс, трябва да го види човек , за да разбере силата и точността му.

Десет минути преди края вече водим с два гола. От тук до края на полувремето играта на ОЧЗ се разстрои, което ни позволи да контролираме топката, срещата и играта като цяло. Заредиха се доста положения за гол, които не можахме да оползотворим като същевременно не допускахме опасности пред вратата ни. Най- накрая, точно в края на полувремето, Жоро вкара поредния си шедьовър. В това момче битуват две личности, футболни де, едната леко нехайна, другата граничеща с гениалност.

Почивката идва при резултат три на нула в наша полза и очакване за спокойно второ полувреме. Малчо няма какво много да каже на полувремето. Всички играят чудесно, дори спазваме указанията за игра с много подавания. Въобще, една от най- добрите ни срещи като игра. Правим две смени при което те отговарят с четири. Явно са решили да вложат всичко в предстоящото второ полувреме.

Второ полувреме!

То започва след 10 минути почивка и още в началото се виждат реорганизациите в играта им. Опорният халф, който е с впечатляващи размери, е пратен като централен нападател като идеята е да се търси във височина, а той да сваля топката към нахлуващите от втора позиция крила. Треньорът ни вижда това и след малко повече от 5 минути правим нови две смени, за да предотвратим тези опити от тяхна страна. Правим го много добре, като същевременно се възползваме от по- свободните пространства в тяхното поле, породени от повечето хора включващи се в атака. Буквално няколко минути след смените, Росен се възползва от намалената защита и след самостоятелна акция вкарва четвъртия гол в срещата.

Каквито и да са били очакванията на съперника ни с променената тактика те не се осъществяват, точно обратното, вкарахме нов гол и това води до объркване в редиците им. Ние правим поредната смяна и в игра влиза бившия Президент и основател на съперника ни, Веско, който сега е наш основен нападател. Докато още осъзнават ситуацията с гола и влизането в игра на бившият им Президент, момчетата от ОЧЗ не забелязват хубавата атака, която изграждаме по дясното крило. Гелето успява да се отскубне от защитник, подава към Росен и с хубав изстрел резултатът е покачен на пет на нула.

По всичко изглежда, че срещата е приключила, макар че време до края остава много. Правим нова смяна като вадим левият ни бек Петър и в игра влиза Климент. Това се оказва повратен момент и именно от тази зона, три минути по- късно, ОЧЗ осъществяват замисъла си с висока топка, отклонена с глава към втора линия, където нахлува, този път бивше Гадче, Виктор и отбелязва гол. Резултатът е намален – пет на един.

След гола, те правят още една смяна, ние правим последната възможна и този път настъпва истински хаос в играта ни. Няколко минути никой не се ориентира къде трябва да играе, какво трябва да прави. Положенията пред вратата ни започват да се редят едно след друго и то в рамките на пет минути. Грешен пас в защита е пресечен и Васко, един от най- добрите нападатели на ОЧЗ отбелязва втори гол. Резултатът е намален още, вече е пет на два.

В този момент, притеснителното не е връщането на два гола, а безкрайно неподредената и неориентирана игра на Гадчетата. Възползвайки се от този факт съперникът ни хвърля всички сили в атака. Дори си позволява да остави без защитник Веселин. Като че ли не го познават и не са играли заедно. Това става и очевидната им грешка, от която можем да се възползваме и ние го правим. Дълъг пас намира Веско в левия край на наказателното поле, където срещу него излиза вратарят на ОЧЗ. Веско издърпва към себе си и в ляво топката, освобождава се и вкарва в празната врата шестият гол за Гад в срещата. На практика слага край на появилата се интрига.

В оставащите единадесет минути до края, играта се води предимно в центъра и пред нашата врата, но без да има някакви опасности. Пет минути преди края, след малко пресилена дузпа е фиксиран крайният резултат – шест на три.

Като изключим последните петнадесет минути, където направихме прекалено много смени, довели до настъпилия хаос, тази среща беше една от най- добрите като качество на играта ни, като концентрация, като отношения на Гадчетата и дисциплина на терена. Остава да запазим това отношение и в бъдещите срещи.

Браво Гадчета!

Краен резултат

6 : 3

Статистика

Не работеща камера