Гад – Хулиганите

Преди срещата!

15 Септември, би трябвало да е първи учебен ден, но понеже се пада в Неделя се превръща в първи кръг от сезон 2019 – 2020 за отбора на Гад. След едно лято, в което освен редовното провеждане на тренировки взехме участие в лятната купа съвместно с отбора на Лозенец и спечелихме бронзовите медали, сега се изправяхме за първото си изпитание от новия сезон. Гледаме с надежда към него, защото миналият беше съпътстван с много неудачи. След страхотното ни представяне през сезон 2017 – 2018 и промоцията в първа лига, трябваше да преживеем разочарованието не само от изпадането ни обратно във втора лига, но и огромното количество трайно контузени основни играчи. Титулярният ни вратар – Ники Ценов се отказа от спорта след проблем с коляното, Нели, Максим, Дани, Иван, Крум преживяха, а някой от тях все още се възстановяват от скъсани коленни връзки, счупен крак, операция на глезена. Обнадеждаващо през лятото стана завръщането на Макси, постепенното завръщане на Крум, още в начална фаза, както и новина от днешния ден, Нелката започва тренировки. Новите ни попълнения също са повод за повишени надежди през новия сезон. Подробно за всеки от тях ще прочетете в менюто: футболен клуб “ Гад „, когато публикувам информация за състава ни.

Първо полувреме!

Поради отсъствието на треньора ни – Марио, срещата водят капитана ни Стъни и Гелето. Преценили, че началният час е твърде начален за хвърляне с всички сили, излизаме с намерение да не правим преса по цялото игрище, а само в 96% процента от него. Променяме и стила на игра, но няма да издам на какъв. Имаме и три резерви, които респектират – Макси, Люси и Митето.

Съперникът ни е познат от предишните ни участия с тях в трета, а после и във втора лига. В онези години, Хулиганите не бяха силен отбор на големия терен, но след нашето преместване в първа лига, те завършиха в групата, даваща право на промоция. Съдейки по класирането и резултатите, се бяха превърнали в добре играещ тим. Не биваше да бъдат подценявани. Което, за радост на Президента на клуба, на Треньора на клуба, Капитанът му и всички Гадчета, както и на многобройните ни привърженици, особено тези от острова, се случи през цялата среща. Никакво отпускане, никаква загуба на концентрация.

Още с първият сигнал Гадчетата се настаниха трайно в полето на Хулиганите и отказаха да излязат от там с изключение на няколко минути от първото и пак толкова от второто полувреме. Буквално от самото начало започнахме да създаваме удобни положения, в които ни убягваше гола. На обратната страна, вратарят ни в тази среща – Пламен, нямаше кой знае колко работа и може би поради тази причина се опита да създаде напрежение. Подаване към наш играч, до който в опасна близост имаше съперник ни принуди да се защитаваме дълбоко, но успяхме да предотвратим опасността.

В десетата минута на срещата резултатът беше открит. Един от новите ни играчи – Росен, много качествен, но с проблеми в играта си през лятната пауза / породени от обилна храна и доста секс / взе, че се разигра както не бях го виждал от много време и направи изумително блестящо подаване без да гледа, поне така изглежда на видеото от срещата, в другия край на полето право на крака на включилият се в атаката – Ачето. От негова страна последва силен и точен изстрел отбит в първият момент от вратаря, но добавката вече беше на празна врата – 1 : 0 и страхотно настроение за игра. Може да се насладите на цялата комбинация във видеото от срещата, която започва от 08 минута и 30 секунда.

Веднага след гола започваме да натискаме още по- здраво и първата голова ситуация е факт. Росен се озовава на кръстопът пред вратата – да бия ли, да подам ли, но решава да бие и вратаря изважда удара. А Веско беше толкова сам… Играем добре, създаваме положения и в 14- тата минута едно подаване от новото Гадче – Петър, към Гелето му създава ситуация, в която да стреля опасно, но не уцелва вратата. Съперникът ни явно не е свикнал да се брани постоянно и започват да стават груби. В един момент, две Гадчета бяха свалени на земята, като за едното от тях щеше да има последствия по- късно.

Почти веднага след това, Хулиганите успяват да организират атака по левия ни фланг, една от малкото до този момент. Атаката е повод играчите им да нахлуят в нашата половина, като оставят само трима да охраняват Веско. Успяваме да отбием топката, която попада в един от тримата им защитници, той я овладява и се присъединява към съотборниците си. При Веско остават само двама. Губят топката в центъра, Жоро я овладява, завъртва се, за да се освободи от пречещ му играч и подава топката към Веско, който вече е в наказателното поле на съперника ни, оставен непокрит заради това, че само двама го охраняваха. Топката отива право на главата му, защитника пред него скача в отчаян опит да я отклони, не успява, това попречва обаче и на Веско да я отклони, което изненадва вратаря им и не успявайки да реагира само проследява с поглед как отбелязваме вторият си гол в срещата. Описаните събития може да разгледате във видеото от 16- тата минута и 30- та секунда.

Две минути по- късно, Хулиганите организират най- чистото си положение в срещата. Техен играч се озовава до нашата греда непокрит, но паса към него не е точен и атаката им не получава развитие. Нова опасност, непосредствено след горната атака, предизвикана от грешно подаване към центъра, завършва с удар, но вратарят ни, Пламен, е на мястото си и топката е избита в ъглов удар. Очевидно е, че двата гола преднина предизвикват отпускане в отбора ни, а при съперника водят до мобилизация на силите. Играта се води в нашата половина, което не се беше случвало до този момент. Може би трябва да прибегнем към смени…, но точно в този момент, съдията дава кратка почивка за вода, предварително уговорена с отборите заради началния час на срещата.

Възползвайки се от почивката извършваме и смяна в центъра, където умората е най- голяма. Макси замества Жоро. Трябва ни малко време за настройка, което отново позволява на Хулиганите да ни натиснат. вече няколко минути се защитаваме. Влизайки бързо в играта, Макси започва да носи необходимата сигурност и отново започват атаките ни. Само в рамките на минута застрашаваме вратата им на два пъти. Следват нови две хубави атаки, след които вече аха да започнем да играем по нашата схема, когато няколко индивидуални грешки отново им позволяват да погледнат по- отблизо Пламен в очите. Разбира се, натискът от тяхна страна има и негативните последствия за тях, заради оставеното ни свободно поле за контраатака. Томи, другото ново Гадче в отбора, успява да излъже прекия си пазач и създава голова опасност излизайки сам срещу вратата. От другата страна, вездесъщият Веско, макар и със защитник до себе си, започва да се намества в открита позиция за получаване на топката. Защитникът, чудейки се какво да прави решава да пресича евентуален пас към Веско, оставяйки вратарят си на …, абе на нещо. Томето решава да подава, паса е пресечен и така Хулиганите успяват да предотвратят трети гол във вратата си, за сега. Следва ъглов удар и добра топка, но удара с глава не уцелва вратата. Веднага след това правим втората си смяна. На мястото на десния ни бек, Миро, в игра влиза Митето. Познавате го от неколкократните му опити за узурпиране на властта, обещавайки да уволни всички без Веско. Платформа, която води до неосъществени планове. Това не го отчайва и той продължава с опитите си, междувременно разширявайки семейството си с малка принцеса. Сега обаче е време да покаже какво може на терена.

За съжаление, малко по- късно, нова интервенция върху глезена на Ачето, помните ситуацията с двете лежащи на земята Гадчета, от страна на Хулиганите води до принудителното му заменяне. В игра влиза Люси. Изпълнението на прекия свободен удар се превръща в изненадващо подаване по фланга и Митето центрира опасно, но никой не успява да засече топката. Малко по- късно организираме страхотна атака, създавайки стопроцентова възможност за гол – 33.56 минута от видеото. Макси нахлува в наказателното поле отляво, подава надясно, където както винаги Веско е свободен, следва моментален изстрел отбит от вратаря им, топката попада в Томето, който е малко зад Веско, отново изстрел и защитник се намесва. Изпускаме хубава възможност. Следва нова атака с участието на Макси, Томи и Веско като последния се опитва да направи прострелно центриране, но защитник успява да го предотврати. След тяхна атака и ъглов удар, при единоборство, топката попада в Стъни, който моментално я изпраща към центъра, където я очаква Веско. В това време, Росен се изстрелва / учуден съм от използваната дума, но наистина се изстрелва, което при неговата форма, обяснена по- горе, си е направо изумително постижение /, Веско веднага му подава в пространството пред него. Това щеше да се превърне в сигурен гол, ако вратарят на Хулиганите не стоеше точно пред наказателното си поле, излязъл там при изпълнението на ъгловия удар и не очакващ такова развитие, което пък, за негов късмет, му помага в ситуацията да отбие топката точно пред връхлитащия го Росен. Отбитата топка попада в краката на Люси, който отново я насочва към вратаря. В това време, Росен се придвижва отново много бързо и успява да отнеме топката. Вратата е напълно опразнена. Защитник се мотае безцелно около точката за изпълнение на дузпа гледайки не вярващо. Вратарят прави една напред, три назад не знаейки къде е и какво да направи. Роската има достатъчно време за всичко, но… в желанието си за бърз гол насочва топката твърде високо пропускайки уникална възможност. Оказва се, че дори и да беше отбелязал, голът няма да се зачете поради извършено нарушение от негова страна върху вратарят им. Нова възможност пропускаме, когато Митето подава на Томи пред наказателното, от двете му страни свободни стоят Люси и Веско, но той се забавя и му отнемат топката. Опит за атака от страна на съперника ни завършва с падането на един от тях на земята до наказателното ни поле, но дали има фаул така и не се разбира, защото съдията дава край на първото полувреме. Полувреме, в което отбелязваме два гола, играем добре, с изключение на няколко минути и губим Гелето за тази среща. Дано се оправи бързо. Следва почивка и време за указания.

Второ полувреме!

Отборът на Гад излиза без промени за втората част. Не знам какво са си говорили на почивката, но по всички правила на играта, би трябвало да очакват натиск от страна на съперника още в началните минути на второто полувреме и да са си съставили план на противодействие. И явно, че са си свършили работата. Веднага след даденото начало и кавалерски предоставената топка на Хулиганите, играчите на Гад се втурват да ги притискат. Пресата дава веднага резултат и първата възможност е факт само 36 секунди след началото. Страхотно отнемане от страна на Веско с помощта на Люси и Макси преди това, води до атака и възможност за директен изстрел, но топката бита от Макси излиза в ъглов удар. Топката е центрирана удобно, но техничния удар с глава не намира очертанията.

Съперникът явно е взел решение за по- открита и нападателна игра, и нашият натиск не го отказва от намеренията им, независимо, че това води отново до повече празни пространства за нашите атаки. Увеличеното количество играчи в нашето поле не дава по- добро качество на атаките им и Пламен не се намесва за сега. Индивидуална проява на Томи води до нова опасност, която завършва с директен негов удар от близко разстояние, но вратарят успява да се намеси. Малко по- късно пак удар на Томи, последван от още няколко са спасени. Вратарят им се справя като последна останала преграда пред гола. Следват нови и нови удари, нови положения, обградили сме ги и не им даваме да погледнат към нашата врата, но до гол така и не се стига. И всичко това се случва в рамките на едва 7 минути от началото на второто полувреме. Там някъде извършваме и най- чистата си атака за гол, в която се озоваваме и с числено предимство през вратата им, но изстрелът или подаването на Веско към Люси, не се разбира добре, не успява, независимо, кое от двете е. И може би този път е за добро, защото отнемането на топката, с която е дадено началото на тази атака, води до повалянето на земята на играч на Хулиганите, независимо дали е имало или нямало контакт, което нямаше да остави приятно усещане при евентуален гол. Следва нова атака, хитро подаване точно пред вратаря на съперника ни, но Люси не успява да я насочи във вратата.

Веднага след това действие, решавам да изгледам тези минути отново единствено с цел да видя какво прави през това време на вратата Пламен. Непосредствено преди началото, опита да се разтегне няколко пъти, не съм сигурен дали беше успешно, след което повдигна по три пъти всяко коляно на нивото на кръста и с това приключи загряването на тялото му. То навярно и не беше нужно кой знае колко повече, като се има предвид, че не беше хладно. През първите пет минути се разхождаше вяло напред – назад в малкото наказателно поле, един път стигна до края на голямото, веднъж му се наложи да извика и да направи няколко бързи странични крачки, изпълни един удар от вратата, след което се поумори и сложи ръце на кръста. Вторите пет минути почти по нищо не се различаваха от първите освен,  че не стигна до края на голямото наказателно поле, а на три пъти до точката за изпълнение на наказателен удар, като вторият път се позадържа известно време до нея, опита се да се стегне при една тяхна атака, но тя свърши толкова бързо, че само се опита, тоест, видя се, че иска да го направи. Един път се наведе и накрая, към осмата минута започна да подскача. Е, не продължи дълго, около 6 секунди, но явно успя да раздвижи кръвта в тялото си. Така завършиха тези близо десет минути.

На десетата минута извършваме смяна като Жоро влиза на мястото на Макси. Случайно или не, със смяната идва и първата опасност пред вратата ни. Лош избор на посока за паса от Митето води до директен и не лош изстрел от играч на Хулиганите. Пламен обаче се хвърля и с една ръка успява да отклони коженото кълбо в ъглов удар. Блестяща проява! Изпълнението на ъгловия удар води до най- добрата до този момент ситуация за гол на противника ни. Рикошет в крака на капитана ни предоставя топката за централен прострелващ изстрел. Жоро успява да легне пред изстрела стряскайки изпълнителя и последния не уцелва вратата. Двете положения като, че ли дават самочувствие на Хулиганите и ето, че следва нов изстрел, макар и от далеч и под ъгъл. Пламката, обаче, е на мястото си и избива в нов ъглов удар. Очевидно ядосани от тези положения, Гадчетата бързо отнемат топката и организират хубава атака, която завършва с гол, но той е отменен, защото делегатът е видял как топката при подаването напуска очертанията на игрището. Следва нова атака, страхотна комбинация между Митето, Жоро и Томи, който завършва с изстрел, но вратарят им по някакъв необикновен начин успява да отбие, даже мисля, че го прави с глава. Минута спокойствие за вратаря им и нова опасност. Жоро се извисява над всички, удря с глава, но топката минава над гредата. Подаване от Стъни към Томи, който е с човек на гърба, води до пресечен пас и опасно нахлуване от страна на нападателя им, но докато се чуди как да подходи в ситуацията и топката излиза извън игрището. Няколко минути по- късно съдията дава почивка за вода.

Дали Хулиганите са си говорили нещо на почивката, дали са имали намерение да направят нещо така, че да променят резултата, не знам, но дори да са имали планове, Гадчетата ги провалят моментално. Топката е в нас, трябва да изпълним удар от вратата. Пламен подава на Стъни в нашето наказателно, той на Петър, Росен, Жоро, Томи, пак Росен, следва асистенция към свободният Веско, марковия му удар и 3:0. Изминали са 15 секунди от сигнала на съдията. Може да видите атаката във видеото от 1:02:20. Цялата атака се разви толкова бързо, че съперникът ни само успя да стане свидетел на събитията.

Дали заради неочаквано бързо вкараното попадение от наша страна, дали заради нещо друго, но Хулиганите изглеждат стреснати. След изпълнението на център успяват да спечелят тъч, след който губят топката, Жоро прави самостоятелен пробив, следва разиграване, Люси много технично се освобождава от прекия си пазач и нанася много добър изстрел избит с върха на пръстите на крака на вратаря им, но отбитата топка попада в Томи и резултатът е покачен на 4:0

Център и нова наша атака, пак след отнемане на топката, но центрирането на Люси не е засечено. Хулиганите решават да започнат да стрелят отдалеч, поради трудностите да създадат голово положение. Един такъв изстрел минава над гредата, но Пламен, дали от скука, дали се стресна, няма как да позная, но подскача толкова високо, че при приземяването си почти се наранява. Остава да лежи малко, за да поеме въздух и отново се изправя като укрепен вал пред вратата ни. Следват нови атаки от наша страна, като поне едната трябваше да завърши с гол, но не успяваме. Извършваме смяна като на мястото на капитанът ни в игра се завръща Миро. Около седем минути преди края, удар на Жоро е изваден незнайно как от вратаря, следва подаване към Томи и той се опитва с пета да отбележи, тъй като е с гръб към вратата, но топката му идва неудобна и не успява.

Атака на Хулиганите завършва с ъглов удар и след не добро нареждане от наша страна, играч на съперника получава топката около дузпата, стреля точно под гредата, но… Пламен е на мястото си и предотвратява попадение. Новият ъглов удар, води до такава контра-атака, че съперникът ни не успява да разбере какво стана. Головият пас от страна на Томето към Росен е точен, но леко бавен и централният защитник успява да предотврати удара. Почти веднага след това, Томи успява да предотврати попадение като спира удара на Росен от воле. Разбира се, случайно. Топката попада в Люси, той тръгва с нея и е съборен пред наказателното поле. С изпълнението на фаула се заема Росен. Стената пред него е напрегната защото знаят силата на удара му. Засилва се и… подава на ляво, от където изкача Жоро и с много точен изстрел бележи гол, за да направи резултата 5:0. Прекрасно изпълнение и от двамата.

След изпълнението на център и няколко паса от съперника ни, следва нова наша атака, Макси получава подаване успоредно по широчината на полето, преодолява пазача си, нанася силен удар и резултатът вече е 6:0. По- добрата ни игра в срещата придобива и цифрово измерение.

След гола, записан в предпоследната минута, успяваме да осъществим две нови атаки, последната от която завършва с гол, но, както личи от видеото, съдията е дал сигнал за край на мача непосредствено преди головия удар. Така завършва първата ни среща от сезон 2019 – 2020. Хубава игра, хубав резултат. Единствено от нас зависи да продължим с нивото, което показахме и да го надградим.

Успех, Гадчета, в следващата ни среща!

Краен резултат

6 : 0

Статистика

Видео от срещата