Гад – Еврофутбол

Преди кръга!

Първата ни среща за пролетния полу- сезон. След голямото празнуване – Коледа, Нова Година, мързелуване, дебелеене на много от нас, други все пак участвахме в зимната купа, макар и доста неуспешно, сега трябваше да се изправим срещу първото си предизвикателство. А то не беше кое и да е. Отборът, срещу който се изправяхме, макар и с много лошо класиране, е един от двата, които успяха да ни победят през есенно- зимния период. Сега, явно бяха решили, че трябва да повторят преставянето си, защото се бяха събрали огромен брой, като количество, а и като качество всички най- силни бяха тук. 

Всъщност, това не е първият пролетен кръг, а втория, но ние трябваше да отложим първата си среща поради невъзможността и на двамата ни вратари да присъстват. Съперниците ни вече бяха изиграли първият си мач и го бяха загубили. Затова пък имаха преднина във формата си. Ние, от друга страна, изглеждахме странно на фона на спомените, които имах, преди да излезем в почивка. Бяхме, кой повече, кой по- малко, позакръглени. Само Митето изглеждаше слаб и бърз. Въпреки всичко, настроението беше добро, а след срещата щяха да ни доставят пици от новоткрития цех за пици на нашия нападател – Люси.

Първо полувреме!

Както винаги, Марчо определя състава, разяснява тактиката и срещата може да започне. Атаката се води от Жоро, който по принцип играе крило, но поради липсата на централни нападатели сега се налага да се заеме с тази функция. Още в първите секунди създаваме положение, когато Жоро успява да открадне една топка, но контрола му убягва и ситуацията отминава. Ситуацията на двата отбора е твърде различна в класирането. Ние сме втори в класирането за момента, а те са последни. Въпреки това и въпреки ситуацията, тръгват смело и масирано напред. Победата през зимния полу- сезон явно им дава кураж. Ние открадваме топката в центъра, организираме нова контра- атака и следва страхотно диагонално подаване от Стъни към Ачо, но вратаря успява да си протегне крака и да пресече паса. Това щеше да е сигурен гол ако не беше намесата. Втората ситуация също не ги отказва и те продължават да се държат нападателно. Нова наша атака завършва с изстрел от много удобна позиция, но защитник успява да протегне крак и да предотврати опасността. 

Въпреки добрите положения, въпреки, че вече можехме да водим в резултата и то с няколко гола, съперника ни е решил да заложи на много активна преса по целия терен, с много тичане и това започва да влияе на играта ни. Не успяваме да си подаваме спокойно и при една открадната от тях топка следва много добър успореден на вратата пас, който не е засечен, но това е като сигнал за опасност за защитата ни. Реакцията е да започнем да играем на по- сигурно отзад, което се изразява в изчистване на топката далеч в предни позиции, което, от друга страна, не позволява да организираме атаки с комбинации, а започваме да разчитаме на грешки на съперника. Тактика, която бележи цялото първо полувреме. Това не е нашата игра. Подвеждаме се по играта на Еврофутбол и срещата не е приятна за гледане от футболната страна, но пък е изпъстрена с единоборства. 

При един тъч, който е за противника ни, съдията отсъжда обратно изпълнение за неправилна постановка. Яни изпълнява бързо зад защитата и само липсата на игрово време пречи на Ачо да стигне навреме до топката и да отбележи. Вратаря го изправарва с милиметри. Малко по- късно, подаване между защитниците ни едва не завършва с гол във вратата ни. Вместо по земята, топката е подавана на нивото на коляното и не успяват да я обработят добре. При поредният пас се отбива на по- голямо разстояние, където нахлува играч на Еврофутбол и стреля без подготовка. Само неточният изстрел ни спасява в този момент.  Следват три добри ситуации. При първата, Люси се преборва на крилото до аут линията и подава към Макси, който е на много добра позиция за изстрел, но вместо да стреля се опитва да поведе топката, замотава се и не успява да се възползва. При втората, Стъни, с много добро и силно хвърляне, намира Яни, но изстрелът с глава минава над гредата. При третата, много добро разиграване в центъра завършва с пас от Макси към Жоро, но изстрелът му е блокиран. 

Много стабилно в тази среща играе Яни като централен защитник. Не позволява никакви пробиви, взима почти всяка първа топка. В една ситуация, обаче, грешка на халфовете ни, позволява на тяхно крило да нахлуе необезпокояван централно срещу вратата и да отправи много добър удар. Пламен се намесва блестящо и спасява вратата ни от попадение. Всички овации и поздравления са за Пламен, но не трябва да се стига до такова положение. Веднага осъществяваме прекрасна атака, но Жоро остава статичен пред вратаря и не успяваме да отбележим. Видно е, че играта му не върви, което е обяснимо предвид болките в крака, които изпитва. Трябва му почивка, но нали е упорит и все не слуша… Няколко минути по- късно, сякаш, за да ме опровергае, се преборва на тъча за една топка навлиза навътре, но ударът му въобще не се получава. Следват две положения в рамките на секунди, едното пред вратата на Еврофутбол, когато вратарят им успява да избие топката над главата на нахлуващия Люси, второто веднага след това на противоположната врата, центриране, което не е засечено за сантиметри, иначе почти сигурно влизаше във вратата ни. Пламен отново се намесва и не позволява топката да продължи към някой друг от техните нападатели.

В следващите минути борбата се води предимно в центъра, когато една топка попада в техен халф, никой не го атакува повече от секунда, той си наглася топката и с мек удар се опитва да отбележи в горния ляв ъгъл на вратата. Пламен обаче успява да избие с атрактивен скок. Страхотно спасяване. Браво, Пламка! Две минути по- късно вратарят на Еврофутбол също се проявява с атрактивно спасяване. След изпълнен тъч, топката попада в Ачо пред наказателното поле и той, макар и обърнат странично, насочва топката добре към вратата, но вратаря спасява. В двадесет и четвъртата минута, груба грешка за малко не води до откриване на резултата от страна на съперника ни, но Краси реагира бързо и успява да предотврати опасността. В двадесет и шестата минута Макси подава на Стъни на крилото, той заблуждава вратаря че ще подава и стреля вътре, но топката се отбива в гредата. В двадесет и деветата минута се случва едно много спорно положение. След много борба в центъра, успяваме да овладеем топката, в това време Стъни тихо се е промъкнал зад защитата и стои сам в наказателното поле. Макси го вижда и от центъра му подава точно на крака. В този момент, вратарят на Еврофутбол го връхлита отзад и го събаря без да играе с топката. Съдията не вижда нарушение и дава знак играта да продължи.

От тук насетне, събитията започват да се развиват по- резултатно. Първо, в тридесет и първата минута, след нова борба в центъра, което не говори добре за постройката на играта ни, щом се налага да се борим толкова много, не разчитаме на правилно построени атаки, топката е подадена в празно пространство на крилото пред Ачо. Той успява да я застигне и шутира във вратата, но е избита. Попада на главата на Люси, който нанася не много силен удар, но първо удря земята и излъгва вратаря им, но все пак гол няма, топката среща за втори път гредата. Макар и хаотичен, натискът ни се засилва. И както се засилва, минута по- късно, след нова наша атака, Жоро губи топката по крилото, съперникът ни организира контра- атака, топката е подадена към нападател зад защитата ни, но Ачо тръгва да пресича паса. Яни го изпреварва с докосване и топката излъгва всички наши защитници. Нападателят им се озовава сам срещу вратарят ни. Пламен е оценил събитията предварително и вече е скъсил дистанцията между него и самотният играч на противника като не му позволява да стреля във вратата. Поредна страхотна намеса на вратаря ни в това полувреме. Нямам думи!

При тези събития, Ачо наранява петата си и е принудително заменен от Митето. В последствие травмата се оказва, че не е толкова сериозна, но все пак се налага преглед при лекар. Митето донася нужното освежаване, което се усеща моментално. Той е играчът на Гад в най- добра форма след коледните празници. Организираме атака, заради която са принудени да ни фаулират. Фаулът е изпълнен с рязък диагонален удар близо до далечната греда, но никой от Гадчетата не успява да засече топката. Втора атака, при която съперника не успява да покрие навреме нападателите ни, е организирана този път с много мисъл. Топката е подадена към Стъни, който е застанал почти на аут линията до вратата, той връща топката за двоен пас на Люси, но техен защитник успява да я отклони, но поради близостта до вратата, го прави в тялото на вратаря, който успява да отбие. Топката попада на гърдите на връхлитащия Люси и той се опитва да я добута именно с гърди. Не успява да уцели вратата, но пък се получава великолепен пас към Жоро, който е на много добра позиция, но не успява да уцели топката. Все пак не се отказва, догонва я почти до аута и я връща на Митето. той я подава към Макси, събитията вече се развиват далеч от вратата, но централно срещу нея. Макси успява да подаде към Стъни застанал в десния край на наказателното поле, той залъгва, че ще стреля и подава на Люси, намиращ се на дъгата пред полето. Люската не се излъгва да стреля силно, а насочва топката с много прецизен удар покрай вратаря, като не му оставя никакъв шанс за реакция. Резуртатът най- после е открит точно преди края на първото полувреме. Минута след изпълнение на центъра, съдията дава край и се оттегляме в почивка. Време е за корекции. 

Второ полувреме!

През почивката Марчо казва къде са ни грешките, обяснява, че трябва да не се подвеждаме по играта им, а да играем тази, на която сме свикнали, с подавания, с изграждане на атаките. Иска да сме спокойни и да започнем да мислим. Правим и една смяна. На мястото на Краси в игра влиза самият Марио. И така, след кратка почивка, срещата е подновена.

В първите минути, начинът на игра не се променя, отново се забелязва предимно борба с топката в крака вместо бързи пасове, а Еврофутбол упражняват натиск явно решени да се опитат да изравнят резултата. Положения за гол обаче липсват. Ние създаваме първото. От фаул, Марчо намира Жоро в наказателното поле, той връща с глава към Митето, който отправя силен, но и много неточен удар. Веднага следва положение пред нашата врата, при което само добрата намеса на последното Гадче предотвратява голяма опасност и възможност двама нападатели да се окажат сами срещу Пламката. Малко по- късно, макар и случайно, Пламен не виждайки възможност да подаде на някой около себе си е принуден да изрита топката силно напред, където тя попада зад цялата защита на съперника ни точно на крака на Жоро, останал сам срещу вратаря им. Лош контрол не позволява да я овладее и да отбележи втори гол. Положението беше изключително удобно. Топката е изкарана в тъч от съперника принуден да предотврати опасността. Люси изпълнява тъча отново към Жоро, той прави нещо с топката, която се оказва във въздуха точно на пътя на Макси. Максим не се поколебава и с много техничен и добре насочен изстрел не оставя никакъв шанс на вратаря да се намеси. Много труден за изпълнение удар, но и много ефективен. Резултатът вече е два на нула за нас, минутата е четирдесет и първа.

Веднага след гола, не добре изчистена топка от вратаря на съперника ни позволява на Жоро или да стреля директно във вратата в опит да прехвърли вратаря който е излязъл напред или да подаде на Митето, който е сам в наказателното поле. Жоро избира първият вариант, но не уцелва вратата. В този момент мускула на десния крак го заболява доста и той не може да продължи ефективно. Две минути по- късно е заменен от Краси. Борба в центъра позволява на Макси да наделее и да подаде към излизащият сам директно срещу вратаря Митко, но силата на паса е по- голяма от нужната и не може да бъде достигнат. Следват няколко минути отново на надиграване предимно в центъра на терена, когато в четиридесет и деветата минута организираме атака по левият фланг. Макси преминава през един от халфовете им навлиза по крилото и подава в наказателното поле, където защитник успява да отклони топката, но така, че става удобна за удар от Краси. Ударът му е избит, топката попада в Макси, който много финно подава към Люси, застанал в непосредствена близост до вратата, но с гръб към нея. Люската овладява топката и поради липса на време да се обърне нанася удар с пета. Това изненадва вратаря на съперника ни и резултатът е покачен на три на нула за нас. 

Този гол видимо сломява духа на играчите на Еврофутбол и те изпълняват с нежелание центъра. Явно други мисли и надежди са минавали в главите им и тези три гола разлика им се виждат непреодолими. Разбира се, най- хубавото на футбола е, че това е само една игра и тя те увлича. Няколко минути по- късно емоциите са забравени и темпото е възстановено. В петдесет и петата минута Мариян почувства болка и поиска смяна, при което влизам на терена. Веднага след влизането ми организираме хубава атака по левия фланг, подават ми топката така, че трябва само да я отклоня към Марчо, който нахлува в наказателното, но пасът ми е твърде, твърде неточен. Малко по- късно организираме втора, отново по лявото крило, Митко ми подава и продължава по тъча, аз я продължавам към него, той подава на Марио, който извежда Люси сам срещу вратаря, но ударът му е блокиран. Атаката беше красива.

 В следващите минути играем комбинативно, но не успяваме да застрашим вратата на съперника ни. Хубавото е, че не позволяваме никакви опасности пред Пламен. Около десет минути преди края, добра комбинация през центъра завършва с вертикално подаване на Макси към вратата за нахлуващия Люси, но той не успява да я овладее добре и опасност не е осъществена. След корнер следва удар на Марчо, но покрай гредата. Изпълненият аут е твърде бърз и не отчита, че повечето Гадчета са в тяхното поле. Изпълнен е не с прехвърлящ удар, а в опит за комбинации. Пресичаме топката, тя е отбита на високо, Митето ми я подава с глава и влиза в наказателното, аз му я подавам, но не успява да я уцели. Много добро положение за гол. Една не добре овладяна топка в центъра дава възможност на Еврофутбол да стрелят по посока на вратата ни, макар и неточно.

Няколко минути не се случва нищо запомнящо се, макар и всяка наша атака да носи потенциал за опасност, но грешни решения или неточни отигравания не го позволяват. Четири минути преди края, грешно подадена топка от техен играч отива в Митето, който ме вижда застанал пред вратаря и се опитва да ми я подаде, но пасът е пресечен. Топката отива към тъча където я овладява Краси, нанася диагонален удар, а Люси успява да я пресече и да отбележи четвъртия гол за Гад в тази среща и трети за него. Страхотна игра, Люси, страхотна!

Около минута по- късно организираме много добра атака от ляво, която завършва с подаване от Митето към Краси точно в дъгата на наказателното поле, следва изстрел, но топката е отбита от защитник. Много добра възможност и добре организирана атака. Следва ъглов удар, от който топката стига до вратаря ни, той подава на дясно към Макси, който се опитва да намери Люси на центъра до тъча, но топката е твърде силна. Всеки си мисли, че ще излезе в тъч, когато Митето със спринт от центъра я достига, завъртва се, в това време аз също съм тръгнал да му помагам, извиквам му, следва точен пас и от движение уцелвам средата на вратата със сила, която е невъзможно да реагира вратаря освен по случайност. Пет на нула за нас и това е крайният резултат. Секунди по- късно е даден и краят на срещата. Много хубава победа, но не много добра игра през първото полувреме, а и като цяло. Надявам се това да е заради липсата на практика през тези месеци. Очаква ни тежък мач на седми март срещу отбора на Фолксваген, където ще видим възможностите си в момента. Всичко най- добро в следващата среща, Гадчета!

 

Статистика от срещата

Видео от срещата