Гад – ЦСКА

Зимна купа 2021 – пети кръг

Ето че дойде време и за последният кръг в група А. Правилата на турнира позволяват само първите два отбора в групата да продължат. Класирането преди тази среща – съперникът ни, отбора на ЦСКА на първо място без загубена точка, отборът на Гад на второ място. По програма трябваше да играем първи в този кръг, но по наша молба срещата беше отложена за вечерта. Преди началото знаехме резултатите от другите мачове, както и нуждата от задължителна победа. Никакъв друг резултат не ни класираше напред, но пък и всяка победа ни отреждаше второто място заради преките двубои, в които бяхме победили преките ни съперници за втората позиция.

Отборът на ЦСКА, макар и класирал се, излезе с всичко най- добро, с което разполагаше. Още в самото начало стана ясно, че това няма да е обикновенна среща, а борба с всички налични сили, макар и да не разбирах тяхната мотивация. Абсолютно мъжки двубой, в който никой не искаше да отстъпи на другия дори педя терен. Макар, че съперникът ни да беше много силен, доказал се в мачовете преди днешния, както и водещата му позиция в първа лига, ние започнахме впечатляващо. Пет минути след началото и вече водихме с един гол. На вратата им беше застанал шефът на лигата, който не е титулярният им вратар поради закъснението на основния. Затова и допуснатият гол не беше от най- сложните за отразяване. Веднага след гола се появи и титуляра за вратата им, което се усети по спасяванията на няколко доста коварни изстрели от наша страна. В този момент доминирахме, макар и не много очаквано, по всички показатели. Играехме предимно в полето на ЦСКА, докато пред нашата врата нямаше ситуации, в които вратарят ни да трябва да се намесва.

В петнадесетата минута вече водихме с два гола, като цялото ни разиграване беше отлично изпълнено. Ситуацията до толкова се беше променила в сравнение с предварителните очаквания, че третият гол трябваше да бъде въпрос на време. Но, точно когато всичко в играта ни се получаваше, груба грешка в защитата ни позволи на съперника ни да намали резултата. Вместо да играем на сигурно, и да държим топката далеч от вратата ни, опитахме разиграване с вратаря, което не се получи и голът беше елементарен.

Дали заради допуснатия гол, дали заради това, че са вкарали, но срещата стана равностоина и битката вече не се водеше пред вратата на съперника ни, а в центъра на терена. При една от атаките си пролича и кладата на играчите на ЦСКА, които отбелязаха втори гол. Този резултат вече ни оставяше извън класирането и трябваше да се предприеме нещо, макар и да оставаше много време до края на срещата.

В една от атаките ни, техен защитник спря топката с ръка, но съдията реши, че не е видял добре ситуацията и може да я подмине. От тук започна и изнервянето в срещата. За съдия беше назначен момче без опит, което, поне според мен, се влияше от присъствието на шефа на лигата. Не твърдя, че умишлено свиреше за нас, но ситуации, в които има дори леко съмнение бяха отсъждани в тяхна полза. Въпреки това, почти към края на срещата отбелязахме трети гол и отново водехме в резултата и връщахме второто си място. Така и завърши първото полувреме. Нямаше време за по- дълга почивка и срещата отново продължи. десет минути след началото и, нова груба грешка ни костваше изравняване на резултата. За момент бяхме стъписани и отстъпихме инициативата. заредиха се няколко опасни атаки, но успяхме да се справим. Последваха и най- фрапантните пропуски на съдията в тази среща. първо, при едно центриране почти отаут линията ттопката отиваше в наш нападател, който се озоваваше сам срещу вратаря им. В невъзможност да направи друго, вратаря на ЦСКА опита и успя да хване топката в полет. Проблемът се появи от това, че го направи извън наказателното поле, което е автоматичен червен картон, но съдията даже не отсъди нарушение. По- късно, при едно от влизанията в наказателното поле на нападателя ни беше спънат, което беше очевидна, безспорна дузпа, но… отново нямаше сигнал.

Малко по- късно, в една от редките си контри, червеният отбор успя да реализира четвърто попадение, на което ние нямахме отговор, макар и да давахме всичко от себе си. Разиграха се батални сцени, в които бях извън всякакъв контрол, но всичко се сведе до словесни двубои макар и опита на един от нападателите им да провокира други действия. Срещата беше страхотна за гледане от външен наблюдател. Мъжки, здрав двубой от първата до последната минута. За съжаление изгубихме правото да продължим и ще си починем този месец преди възобновяването на шампионата.

Гадчета, в този двубой, както и в два други показахте, че можете много. Показахме и слабостта си, в която несериозното отношение към двубоя ни с най- слабия отбор в групата ни лиши от продължаване напред. Ако се бяхме събрали, ако бяхме подходили сериозно, последната среща щеше да е без значение. Но… това са Гадчетата, пикове и спадове, низини и върхове. Няма място за скука.

Успех в шампионата!